2010. október 1., péntek

Rántott hús kicsit másképp

Sziasztok!

Elérkezett az ideje a következő receptnek :D Ez egy sima rántott hús lesz, mint ahogy édesanyátok is készítette a vasárnapi ebédhez, csak a hús előkészítése különbözik. A teljesen kezdők kedvéért az egész folyamatot leírom.

Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
fél liter tej
4-5 cikk fokhagyma
só, bors ízlés szerint
5-6 tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj

A húst megtisztítjuk a fölösleges és gusztustalan hártyától és zsírtól, majd 2-3 cm-es szeletekre vágjuk. A húst kiklopfoljuk (hogy ne csapkodjon miközben levezetjük rajta a feszültséget, terítsünk rá fóliát, például egy zacskót). Miután jól szétvertük a húst, egy tálba rakjuk bele, öntsük fel tejjel hogy jól ellepje, majd törjük bele a fokhagymát. Egy éjszakára lefedve rakjuk be a hűtőbe.
Másnap csöpögtessük le jól, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni 1 órát. Közben előkészíthetjük a bundához a hozzávalókat: Készítsük ki a lisztet, zsemlemorzsát és a delikáttal felvert tojásokat külön külön tálban, majd jöhet a mártogatás. Ez minden családban más-más sorrendben történik. Én egy réteget szoktam csak mindegyikből a következő sorrendben: liszt-tojás-zsemlemorzsa.
Forró olajban süssük ki, mert a bunda megszívja magát olajjal ha nem kellő hőmérsékletű!

Köretnek én burgonyapürét adtam hozzá legutóbb, de ki mivel szereti a rántott húst:D Kellemes, nem túl erős fokhagymás íze van a húsnak és a tejtől puhább lesz. Próbáljátok ki!

Tipp: Honnan tudjuk hogy elég forró az olaj? Létezik erre egy nagyon egyszerű módszer: a hideg olajba csöpögtessünk pár csepp vizet (ne túl sokat mert összecsapkodjuk a konyhát olajjal) és úgy tegyük fel a tűzhelyre. Egy idő után el kezd pattogó hangot adni, na ekkor még nem jó:D Miután már nem halljuk a pattogást, kezdődhet a sütés.

2 megjegyzés:

  1. hali,
    köszi,majdnem tökéletes, de szerintem sózni csak közvetlenül a panírozás előtt célszerű, így nem "dobja el" a levét a hús, puha, szaftos marad.

    VálaszTörlés
  2. Remélem, folytatod a blogolást, nagyon viccesen írsz :)

    VálaszTörlés