2010. december 25., szombat

Karácsonyi hidegtál


Boldog Karácsonyt!!!
Most következzen 1-2 recept a karácsonyi hidegtálhoz. Persze szilveszterre és húsvétra is felhasználható ;)
A képen 4 különböző étel található A receptekre csak félig emlékszek mert természetesen gyakran használtam közben a két legfontosabb hozzávalót (HP és sör), de azért megpróbálok mindent pontosan leírni. Vegyük sorba:
Tormakrémes sonkatekercs (mindenki szerint nagyon jó volt):
- 1  natúr tömlős sajt (mackó vagy valami)
- 1 fél üveg kb 5 dkg csemege resztelt torma
- 1 ek. mustár
- kevés tejföl a hígitáshoz
- 2 csipet cukor
- 1 kávéskanál citromlé
- csipetnyi bors
- 20 deka sonka

Na most a recept amiből dolgoztam írt egy jó adag majonézt is de mire a krémet kikevertem a hozzávalókból, annyira finom lett hogy azon már csak rontani lehetett volna...
Tehát kutyuld ki a krémet a hozzávalókból, persze közben kóstolgasd hogy miből mennyit kell még rakni hozzá. Ugye izlések és pofonok... Aztán kend meg vele a sonkát, tekerd fel és kész is vagy. 1 sör+ feles persze nem árthat....


Francia saláta:
Csak a teljesen kezdők kedvéért... Vegyél franciasaláta alapot. Az van ráírva hogy főzd meg. Ne főzd meg mert szétmálik... a gyorsgófagyasztott zöldséget elég kiolvasztani. Vágj hozzá apróra almát.
Keverj hozzá tartármártást...
Tartármártás:
- fél liter tejföl
- fele ennyi majonéz
- 2 evőkanál mustár
- 1 ek citromlé
- só
- bors
- és igen két csipet cukor. Nagyon fontos!!!

szóval keverd össze a krémnek valót és kóstold meg. Ha ízlik, keverd hozzá a kiolvasztott zöldségeket is. Ha nem akkor ízesítsd még a fenti hozzávalókkal.

Csirkemelles sajttekercs:
Vágjunk nagyon-nagyon vékony szeletekre fél kiló csirkemellet, Olvasszunk  fel 20 dkg vajat és öntsünk hozzá 1 deci olivaolajat. Fűszerezzük jó sok borssal és majorannával, majd forgassuk bele a csirkemell szeleteket. És jó foró olajban süssük ki.
1 natúr tömlős sajtot keverjünk be a csirkemellek sütése után kimaradó fűszeres vajjal, keverjünk bele 1 evőkanál mustárt, kevés oregánót, bazsalikomot és petrezselymet... csak hogy látszódjon rajta a zöldfűszer XD
Közben sütőzacskóba rakjunk bele 30 deka trappista sajtot és forró vízbe rakjuk bele amíg meg nem olvad a zacskóban. Kéészítsünk elő közben nyújtódeszkát és nyújtófát amit beolajozunk. Ha már megolvadt a sajt a zacsiban, tegyük a nyújtófára, csomagoljuk ki és nyújtsuk ki laposra mint a tésztát. Kenjük meg a krémünkkel, majd rakjuk rá a csirkemell szeleteket, majd óvatosan tekerjük fel, vigyázva ki ne lyukadjon a tekercs. Tegyük hűtőbe majd nagyon éles késsel szeleteljük ha kihűlt. Garantáltan a vendégek kedvence lesz.

Sült gombás-baconos töltelék:

Nagyon apróra vágott bacon kockákat megpiritunk kis olajban vagy zsírban, aztán nagyon apróra vaágott hagymakockákat is melléteszünk, de ne hagyjuk megégni... mielőtt megpirulnának, adjunk hozzá nagyon apróra vágott gombát is. Ez akár lehetne a NAGYON APRÓRA VÁGOTT recept is :)
Ha ez megvan vegyük le a tűzről.
3-4 kisebb szelet kenyeret áztassunk tejbe,majd vegyük ki, de ne csöpögtessük le. Rakjuk másik tálba, üssünk hozzá 4 tojást, fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel és villával keverjük pépesre. A sóval óvatosan bánjunk mert a bacon szalonna lehet sós is...
Keverjük bele a kihűlt gombás, szalonnás cuccot a kenyeres pépbe, töltsük sütőzacskóba és tekerjük fel hengeresre. Csináljunk pár lyukat a zacsira, mert nem akrjuk hogy szétrobbanjon a sütőben... Bár aki szeretné, az robbantson nyugodtan XD
Aztán 180 fokos sütőben süssük 30 percet. Hagyjuk kihűlni és szeleteljük.

És persze közben ne felejtsük el az alkoholos italokat... Ajánlom mellé a forralt bort ezeken a hideg napokon, de a jól bevált pálinka és sör is jó.
A következő recept a karácsonyi pulyka!

Kellemes Ünnepeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése